Gegevens zijn tegenwoordig overal aanwezig en je zult ze waarschijnlijk regelmatig gebruiken of gaan gebruiken. Wellicht is het lang geleden dat je een wiskunde en/of statistiek les hebt gevolgd, of misschien heb je de basisprincipes nooit helemaal geleerd.
In de komende blogs “Datavisualisaties, Hoe ontwerp ik een grafiek?” laten we aan de hand van voorbeelden zien op welke wijze je inzicht krijgt in je gegevens. Het doel is informatie op een simpele en vooral mooie wijze te visualiseren.
[Informatie is mooi :->]

Wat is data?
Data zijn alle gegevens die je verzamelt: cijfers, statistieken, metingen. Het kunnen ook woorden, observaties of andere invoer zijn.
Als je te maken hebt met getallen die iets meetbaars vertegenwoordigen, zoals de verkoop van een product, hebt je te maken met kwantitatieve gegevens. Als je te maken hebt met informatie die iets minder meetbaar vertegenwoordigt, zoals hoe mensen over een product denken, hebt u te maken met kwalitatieve gegevens.
Elk kwantitatief gegevenspunt of elke variabele die je verzamelt, is continu of discreet, maar als geheel ontleden we gegevens op een van twee manieren:
Dwarsdoorsnede: de steekproef van elementen wordt slechts eenmaal gemeten. Dit toont een momentopname van variabelen op een bepaald tijdstip (bijvoorbeeld marktonderzoek).
Lengte: de gegevensset wordt herhaaldelijk in de tijd gemeten (bijvoorbeeld beurskoersen of maandelijkse verkoopgegevens)
Data versus informatie
Zonder structuur in data en zonder dat deze in een context geplaatst kan worden, bevat data nog geen informatie. Pas nadat van de data de context, betekenis en samenhang duidelijk is, kan deze op de juiste wijze geïnterpreteerd worden en is data inzetbaar als informatie.
Deze informatie is bruikbaar in bedrijfsprocessen en voor managementbeslissingen. Goed data management is onmisbaar in het op tijd beschikbaar hebben van de juiste informatie.
